Skip to main content
Технически термини при създаването на уебсайт

Технически термини

Реализирайки идеята или изправени пред предизвикателството за създаването на Вашият бъдещ сайт ще се сблъскате с технически термини, които стоят в основата на този интересен процес. Ако сте наясно с тях може спокойно да прескочите следващите редове, но ако тепърва навлизате в територията на приключението "създаване на моя сайт" това е мястото да се запознаете с тези понятия, които може да Ви звучат непознати и плашещи, но уверявам Ви, никое от тях не би трябвало да Ви затрудни. Познаването им е задължително независимо от това дали ще създадете сайта си сами или ще го възложите на външна фирма, защото това гарантира, че няма да има разминаване в това, което желаете и това, което ще получите като резултат. Тук обаче ще докоснем само повърхността на понятията, а по-детайлното им анализиране ще стане в отделни статии за всеки термин по отделно.

Домейн: Това е името, което хората ще задават в адресната лента на уеб браузъра, за да получат достъп до информацията в сайта Ви. Изборът на правилен домейн е от критично значение за проекта Ви.

Хостинг доставчик (провайдер): Фирмата, която ще Ви осигури дисковото пространство за съхранение на файловете на сайта.

Уеб Хостинг: Това е физическото дисково пространство, където ще са записани файловете и базите данни на Вашият сайт. Обикновено те са собственост на фирма доставчик на хостинг услуги. От изборът на тази фирма и качеството на предоставяните от нея услуги зависи и поведението на сайта Ви.

Хостинг план: Фирмите доставчици на хостинг услуги предоставят различни условия на ползване на техните услуги, които съответно са с различни цени. По-малкия очакван брой посетители и по-ниския трафик на данни са с по-ниска цена и обратно - ползването на повече ресурси на уеб сървъра има по-висока цена.

База данни: Услуга на хостинг доставчика, която в общия случай дава възможност за релативно съхранение на данните, обработвани от сайта Ви. Така например това може да са данни за клиенти, техните покупки, адреси и т.н. Отделно от това CMS системите ползват базата данни за съхранение на цялостното съдържание на уеб страниците Ви.

HTML, CSS, JavaScript: Това са основните технологии, чрез които се реализира всеки един уеб сайт.

  • HTML: Това е езикът, с помощта на който се описва всяка една страница от сайта Ви. Той съдържа информация за текста, картинките, връзките с други страници, техническа мета информация и т.н.
  • CSS: Докато HTML указва какво трябва да се показва на една страница, то CSS указва как трябва са се показва то. С негова помощ някои думи се показват удебелени, с определен цвят, контролира се разположението и разстоянието между елементите на страницата, някои базови реакции в резултат на потребителско поведение (примерно преминаване на мишката върху даден елемент от страницата) и т.н.
  • JavaScript: Това е скриптов език, изпълняващ се след зареждането на страницата и който позволява да елементите на страницата да реагират в резултат на потребителско поведение или просто по зададени програмни параметри. Например смяна на едно изображение с друго през определен период от време. Това разбира се е доста опростени описание, в днешно време езика е значително еволюирал от това да отговаря само за нещата, които се случват в прозореца на браузъра ни, но засега това ни е достатъчно.

CMS: Или иначе казано "Система за управление на съдържанието". Това е специално разработен софтуер, който създава удобна среда за създаване и управление на всичко, което сайта Ви съдържа. С негова помощ можете лесно да редактирате текста по страниците си, да сменяте изображенията, да контролирате съдържанието на менютата и т.н. Много често можете да срещнете твърдението, че с помощта на определен CMS можете да създадете уеб сайта си без никакви познания по изброените по-горе технологии и програмиране, но в общия случай резултата ще е малък непретенциозен сайт с неясно бъдеще. Основната мощ на съвременните CMS системи изисква те да се познават дълбоко и да могат да бъдат програмирани така, че тяхното поведение да отговаря на зададените цели на сайта.

Риспонсив дизайн: Или предпочитаното от нас "Адаптивен дизайн". Това е метод на създаване на дизайна на сайта така, че той да може да бъде еднакво удобно показван на всякакви устройства - от компютри до таблети и телефони.

SEO: Дейност по оптимизиране на съдържанието и поведението на сайта така, че той да бъде по-ефективно показван в резултатите на търсещите машини като Google, Bing, Yandex и др.

Дигитален маркетинг: