Skip to main content
Уебдизайн или функционалност

Дизайн или Функционалност?

Подобно на този въпрос и въпросът дали по-важен е дизайнът или функционалността е само един от десетките въпроси от които зависи дали Вашият сайт е позициониран добре и най-важното - дали наистина е онзи инструмент, развиващ бизнеса Ви така, както сте очаквали при неговото създаване.

На много места можете да прочетете, че хората далеч повече наблягат на функционалността и, че дизайнът е едва ли не без значение. Подкрепят твърдението си със странни доводи, подобни на това, че дизайнът на Фейсбук не е особено красив, но всички ползват сайта. Ние от SofiaSite не подкрепяме подобни твърдения. На първо място семплия дизайн, който се налага в последно време съвсем не говори за липса на дизайн, напротив - резултат е на много добре преценени графични практики, наложили се не само от естетическа гледна точка, но и от изискването системата да не бъде натоварвана от излишни графични елементи, основно поради съобразяване със скоростта и екраните на мобилните устройства, които все още не могат да се мерят с десктоп еквивалентите им. Като подкрепа на твърдението ми ще напомня, че дори компания с мащабите на Google промени логото си, за да може лесно да се изобразява с векторния графичен формат, предназначен за браузъри - .svg. Оптимизирането на графичното съдържание е един от ключовите аспекти на SEO оптимизацията, отразяващ се на скоростта на зареждане, а от там и на позициите на сайта в резултатите от търсене.

Помислете сами, когато влезете в един магазин първото нещо, което поглеждате е дали е добре подреден, хигиеничен и с модерен външен вид. Ако не буди доверие Вие просто се обръщате и преминавате към търсене на следващия. Подобно е потребителското поведение и при посещението в един сайт. Старомодните сайтове могат да отблъснат потенциалните потребители, които да преминат към друг резултат от търсенето.

И отново подобно на аналогията с магазините - и най-модерният магазин може да Ви загуби при първата покупка ако продава некачествена или остаряла стока. Тук вече идва ред да поговорим за функционалността. На много компании е нужен само лек информационен сайт, който да служи като визитна картичка в интернет. Това обаче е като да имате порше и да му слушате само радиото. Съвременните уеб сайтове дават далеч по-голям простор за изява и дори моделиране на потребителското поведение. Това налага уебдизайнерът, който проектира сайта да се запознае много добре с дейността и да предлага идеи, които биха могли да му дадат предимство спрямо конкурентите.

Като извод можем да заключим, че всъщност въпросът кое е първичното в областта на уебдизайна не важи - и дизайнът и функционалността са две взаимно допълващи се характеристики от една и съща система и ако подходим несериозно към едната това ще се отрази негативно на цялото потребителско изживяване.